Değişim Programları

Öğrenci değişim programları bölümümüz uluslararası kimliğinini lisans öğrencilerinin uluslararası mobilitesi yoluyla desteklemektedir. Bu programlar, sağladıkları çok uluslu ve çok kültürlü ortam sayesinde, öğrencilerimizin akademik ve entellektüel olgunluklarına katkıda bulunmanın yanında bize öğretim süreçlerimizi uluslararası akademik ortamlarda sergileme ve dünyadaki diğer seçkin üniversitelerin başarılı uygulamalarından etkilenerek kendi süreçlerimizi sürekli geliştirme olanağı vermektedir.

Bölümümüzün Kuzey Amerika’da ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde bulunan seçkin üniversitelerle değişim anlaşmaları bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde bağımsız kuruluşlarca yapılan araştırmalarda Endüstri Mühendisliği alanında önde gelen üniversiteler, anlaşmalı olduğumuz değişim partnerleri arasında yer almaktadırlar. Geçtiğimiz yıllarda Avusturya ve Hollanda’da bulunan partner Avrupa üniversiteleri, öğrencilerimiz tarafından özel bir ilgi görmüşlerdir. Erasmus değişim programları çerçevesinde öğrencilerimizin bir veya iki akademik dönem geçirebilecekleri diğer Avrupa ülkeleri arasında Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya da bulunmaktadır.

Dr. Emre Uzun
Değişim Programları Koordinatörü

Değişim Programı Başvuruları Hakkında Sık Sorulan Sorular (In English)

Değişim programları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Gelen ÖğrenciGelen ÖğrenciGiden ÖğrenciGiden Öğrenci
Akademik YılErasmusExchangeErasmusExchange
2012-2013 Güz--63
2012-13 Bahar1-213
2013-14 Güz1-74
2013-14 Bahar--244
2014-15 Güz113
2014-15 Bahar-1254
2015-16 Güz1122
2015-16 Bahar-3192
2016-17 Güz--41
2016-17 Bahar--213
2017-18 Güz-13-
2017-18 Bahar-191
2018-19 Güz--22
2018-19 Bahar--131
2019-20 Güz----
2019-20 Bahar-181
2020-21 Güz----
2020-21 Bahar--5-
2021-22 Güz-1--
2021-22 Bahar-1121

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’ndeki dördüncü senemde, eğitimime Öğrenci Değişim Programı’yla University of California, Berkeley kampüsünde devam etme şansını yakaladım. Öğrenci Değişim Programı’na katılmak, hem akademik hem de sosyal açıdan getirdiği faydalarla, unutulmaz bir sene geçirmemi sağladı. Yeni insanlar ve yeni kültürler tanıyarak, hem ülkeler ve kültürler arasındaki farkları görme, hem de kendi ülkemi ve kendimi daha iyi tanıma fırsatı buldum. Akademik olarak, olaylara ve problemlere farklı açıdan bakmayı ve değişik çözüm yolları sunmayı öğrendim. Artık adaptasyon sürecindeki zorlukları bile eğlenceli bir dille anlatabiliyorum: Derste kaleminizin ucu bittiğinde “uç” kelimesini bilmeden nasıl uç istersiniz? örneğinde olduğu gibi. Kısacası, değişim öğrencisi olarak, hem kendi yeteneklerimin ve yapabileceklerimin farkına varma olanağı, hem de kendimi akademik ve sosyal açıdan geliştirme şansı buldum. Bana bu fırsatı veren Bilkent Üniversitesi’ne çok teşekkürler.

Melike Aslan
Endüstri Mühendisliği
2007 Mezunu


Üniversite hayatımın en güzel dönemlerinden birini Viyana’da yaşadım. Viyana, festivaller ve kültürel aktiviteleriyle Avrupa’nın en güzel başkentlerinden biri olduğu için sosyal yönden dolu dolu bir dönem geçirdim. Bunun yanında, şehirde birçok Erasmus öğrencisi olduğundan, hiç yalnızlık çekmedim. Danimarka’dan Kanada’ya birçok öğrenciyle tanıştım, hala devam etmekte olan dostluklar kurdum. Farklı kültürden gelen öğrencilerle paylaştığım bu ortam sadece yabancı dilimi geliştirmeme yaramadı, olaylara karşı bakış açımı da geliştirdi. Ayrıca, gittiğim okulun Avrupa’nın en iyi okullardan biri olması bana hem sosyal hem de akademik yönden farklılık kattı. Üniversitenin tatil günlerinde, Avrupa’nın farklı şehirlerini gezme imkânına sahip oldum. Yurt dışı tecrübesinin profesyonel hayatta çok önemli olduğu günümüzde, her öğrencinin bu tecrübeyi yaşamasını tavsiye ederim. Bana bu imkânı veren bölüm hocalarıma teşekkür ederim.

Emrehan Kırımlı
Endüstri Mühendisliği
2007 Mezunu


Her şey bir e-postayla başlıyor; değişim öğrencisi olmak istiyorsanız başvuru yapmanız gerektiğini anlatan. Karar aşamanız sonrasında başvuru ve mülakat dönemleri sizi bekliyor. Fakat, bu aşamada ne kadar “değişim öğrencisi” olma yolunda ilerleseniz de, tam olarak kavramanız mümkün değil ne demek olduğunu “değişim”e dahil olmanın. Ne zamanki başvurunuzun kabul edildiğini öğrenip, sevinçle ve sabırla “değişim” hazırlıklarına başlıyorsunuz o zaman sorular da başlıyor, sesleri hem içinizden hem çevrenizden yükselen…”Gerçekten gidiyor muyum? Acaba nasıl bir dönem beni bekliyor? Çevre, insanlar, ülke nasıl olacak? Ne gibi zorluklarla karşılaşabilirim?” gibi bu ve benzeri sorular hazırlık aşamanızda size eşlik ediyor. Fakat ne bu soruların doğru cevaplarını bulmanız ne de her şeyi tam olarak kavramanız hala mümkün olmuyor. Ta ki bir sabah gözlerinizi tamamen farklı bir ülkede, orada 6 ay yaşayacağınızı bilerek açana kadar! İşte o ilk günden son güne kadar da bu yeni “değişim hayatı” sizi tamamen içine alarak, parçası olmaktan çok zevk aldığınız yeni bir tecrübe yaratıyor. Kendi sorumluluklarıma ve kararlarıma dayanan, kendi ayakları üzerinde duran yeni bir hayat düzeni; tanıdıkça kendime bir şeyler kattığım ve kendi kültürümü paylaşma fırsatı bulduğum bir sürü farklı kültürden bambaşka insanlar; gelecekte de devam edeceğine inandığım dünyanın dört bir köşesinden arkadaşlıklar; kendi kültürümüze oldukça zıt bambaşka bir ülkede yaşama ve o kültürü anlayarak tanıma fırsatı, dilimi geliştirme şansı vb… Finlandiya’da geçirdiğim bir dönemlik değişim tecrübesinin ilk ve en önemli parçalarını oluşturuyordu. Bunun yanında “Finlandiya’da” değişim öğrencisi olmanın ise bir sürü ek artısı vardı. Bölümümüzün değişim anlaşması yaptığı Tampere Teknik Üniversitesi (TUT) değişim konusunda oldukça tecrübeli ve çeşitli akademik ya da sosyal etkinlikleriyle değişim öğrencilerinin her zaman yanında olan bir okul. Finlandiya ve Tampere ise, yemyeşil ve tertemiz doğası, her tarafı saran gölleri, oldukça ilginç ve farklı kültürü, bu soğuk ülkenin sıcak insanları ile bu güzel tecrübenin arkasında çok güzel bir fon oluşturuyor. Finlandiya’da değişim öğrencisi olmak veya bir dönem başka bir ülkede yaşamak hayatıma gelecekte de hep tebessümle anacağım unutulması zor, eğitici ve öğretici bir tecrübe; diğerlerinden çok daha farklı ve renkli bir sayfa olarak girdi. Dünyada bizden ve tahmin ettiğimizden çok daha farklı yaşamlar ve tecrübeler var, Finlandiya’da değişim öğrencisi olmak ise bunları ve kendimi daha yakından görmek adına benim için çok güzel bir başlangıç oldu.

Göze İşcan
Endüstri Mühendisliği
2008 Mezunu


Değişim öğrencisi olmak hakkındaki fikirlerim, deneyimim başında ve sonunda oldukça farklılık gösterdi. Değişim öğrencisi olarak bulunduğum Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’de, konusunda dünyanın en iyileri arasında yer alan profesörlerden ders alacağımı, Kaliforniya’da çok eğleneceğimi ve gelişeceğimi tahmin etmiştim. Ancak bu deneyimin, hayatın kendisi hakkındaki fikirlerimi bu kadar değişeceğini önceden tahmin edemezdim. Bu süreçte beni en çok etkilen şey içinde bulunduğum kültürel çeşitlilik ve zenginlik oldu. Kültürel çeşitlilik açısından oldukça zengin olan Türkiye bile artik gözüme farklı gözüküyordu. Çoğu zaman kendimi, dünyanın dört bir tarafından edindiğim arkadaşlarımla tarih, müzik, sanat, politika, bilim ve daha birçok konuda sohbet ederken buldum. Böyle bir ortamda entelektüel açıdan gelişmek için gereken tek şeyin insanlarla iletişim içinde olmak olduğunu fark ettim. Şu an geri dönüp baktığımda bu deneyimin bana kattığı en önemli şeyin birçok konuda bakış açımı değiştirmesi olduğunu düşünüyorum. Meraklı ve heyecanlı yanım, Bilkent Üniversitesinin de katkısıyla, bana bu müthiş ortamda bulunma şansı verdi. Herkese değişim öğrencisi olmayı tavsiye ederim; farklı bir bakış açısı kazanmak için!

Zeynep Yetiş
Endüstri Mühendisliği
2009 Mezunu

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram